23 Şubat 2015 Pazartesi

Kürt Mantolu Madonna / Sabahattin Ali


    '' Dünya'nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!... Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?''


    Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna'yı yazarken attan düşüp sağ kol bileğini çatlatmış ancak kolunu tenekede ısıtılan suya koyup yazmaya devam etmiştir.Roman ilk yarısına kadar Rasim adlı kişinin ağzından anlatılıyor.Beni ilk kısımdan daha çok Raif Efendi'nin defterinden sonraki kısım etkiledi. Şüphesiz ikinci kısım daha akıcı ve heyecanlıydı. Ben okuyucuyu şaşırtan yazarları severim.Sabahattin Ali beni şaşırtmakla kalmayı tahminlerimi ters köşeye yatırdı. Sabahattin Ali'nin okuduğum ilk romanıydı ve devamı geleceğini düşünüyorum. Gelelim romanı anlatmaya... Kitabı anlatacağım için okumamış olanlar okumasın öncelikle. Spoiler içerir.
     Raif Efendi içine kapanık,duygularını belli etmeyen,asosyal ve hayat amacı olmayan biridir. Rasim de  Raif Efendi'ye benzemektedir ve bir gün iş arkadaşı ve yakın arkadaş olurlar. Rasim, Raif Efendi'nin defterini okur ve hikaye bundan sonra başlar.Babası tarafından savaş zamanı Berlin'e gönderilen Raif Efendi orada pansiyonda kalmaya başlar. Bir gün yeni açılan bir sergiyi gezerken bir kadın portresi olan tabloyu görür ve hiç tanımadığı kadına karşı platonik aşık olur.Resimdeki kadını Andrea Del Sarto tarafından yapılan '' Madonna  delle Arpie '' tablosundaki Madonna'ya benzetir.Her gün sabahtan akşama kadar tabloyu izler ve düşünür . Ta ki tabloyu yapan kişinin ( aynı zamanda tablodaki kadın ) yanına gelip onunla alay ettiğini düşünene kadar. Kadının adı Maria Puder'dır.  Bir gün yolda yürürken Maria'yı görür ve onu çalıştığı yere kadar takip eder ve böylece konuşmaya başlarlar . Maria her istediğini yapan bir kişidir.Raif Efendi ve Maria'nın uzun süren bir arkadaşlıkları olur. Raif Efendi Maria'yı çok sever.Maria da sever ama inanmaz.Daha sonra Maria de inanır ve aşkını ilan eder. Raif Efendi , babasının öldüğü haberini yazan bir mektup alır ve Havran'a döner. Burada Maria ile mektuplaşırlar ancak bir sürre sonra Maria'dan mektup kesilir ve Raif Efendi hayal kırıklığına uğrar.  Raif Efendi evlenir ve iki çocuğu olur. Bir gün yolda pansiyondaki arkadaşı ve aynı zamanda Maria'nın akrabası ile karşılaşır ve Maria hakkındaki haberleri alır. Ondan Maria'nın 10 yıl önce yani o gittikten sonra hamile olduğunu ve doğum sırasında öldüğünü öğrenir. Bunu duyduktan sonra hastalanan Raif Efendi de Maria'nın hayalleriyle yaşamını yitirir.
     Bu kitap bana sadakat, aşk ve yaşam hakkında çok şey öğretti. Siz de okuduğunuzda sadakatin ne demek olduğunu anlayacaksınız.

                               Madonna delle Arpie
                       
                              'n'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder